Methoden

Na een korte intake wordt er een plan van aanpak opgesteld, passend bij jouw klachten en wensen. Coaching kan bestaan uit op zoek gaan naar inzichten, het geven van adviezen, maar ook het toepassen van technieken en het doen van bepaalde oefeningen. Het is voor mij belangrijk dat de gekozen methode bewezen effectief is en echt bijdraagt aan verminderen of verdwijnen van de klachten. Door hier zorgvuldig in te kiezen, kan de behandeling zo kort mogelijk zijn. Ik gebruik vooral technieken vanuit de cognitieve gedragstherapie, EMDR en oplossingsgerichte therapie of een combinatie hiervan.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) gaat ervan uit dat de opvatting (cognitie) over jezelf of een moeilijke situatie bepaalt hoe jij je voelt en gedraagt. Nadat duidelijk is geworden hoe dit samenspel tussen cognitie, gevoelens en gedrag bij jou werkt, is er ruimte voor een verandering. Door actief aan de gang te gaan met opdrachten en oefeningen kunnen je klachten afnemen. Exposure Therapie, Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) en Rationeel Emotieve Therapie (RET) zijn hier voorbeelden van.

EMDR

EMDR is de meest effectieve methode om trauma’s te bewerken. Tijdens de sessie wordt je gevraagd de nare herinnering uit het langetermijngeheugen op te roepen, terwijl je een bewegende lamp of de hand van de therapeut volgt. Dit belast het werkgeheugen dusdanig, dat de heftige emotie losgemaakt wordt van de herinnering. Hierna kan de herinnering neutraler worden opgeslagen in het langetermijngeheugen. Deze methode werkt niet alleen bij traumatische herinneringen, maar ook bij angsten en fobieën. Er wordt veel onderzoek gedaan naar meer toepassingsmogelijkheden van EMDR, zoals bij negatieve opvattingen over jezelf (hierbij is EMDR doorgaans een onderdeel van een langer traject). Bij relatief milde angstklachten en trauma’s heeft EMDR vaak al resultaat na één of twee sessies.

Oplossingsgerichte coaching

Oplossingsgerichte therapie is een vorm van hulpverlening die gericht is op het benutten van de sterke kanten van de cliënt. Samen met de hulpverlener onderzoek je welke vaardigheden je al in huis hebt, waarmee je je problemen kunt aanpakken.

Wandelend coachen

In sommige gevallen kan het fijn zijn om te kiezen voor een coachingsgesprek buiten. Het kan makkelijker zijn om wandelend een gesprek te voeren, dan wanneer je tegenover elkaar in een kamer zit. Zeker als je niet zo’n ‘prater’ bent of je snel opgesloten voelt, kan dat behulpzaam zijn.

Voorwaarde voor een succesvol coachingstraject is positief contact tussen de cliënt en therapeut. Ik probeer altijd voor een ontspannen en prettige sfeer te zorgen, zodat je zo goed mogelijk kan profiteren van de gesprekken.